VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Vier dingen om op te letten bij je zorgverzekering

Geplaatst op: 09-11-2019, 12:01:25

Zie ook het eerdere artikel in de rubriek Actueel \'Premie zorgpolis vergelijken in 2020 nog raadzamer\'.

Halverwege november worden traditiegetrouw alle nieuwe zorgpremies bekendgemaakt. Verzekeraars wachten uit concurrentieoverwegingen tot vlak voor de deadline. Consumenten ontvangen uiterlijk woensdag de nieuwe premie van hun huidige polis en kunnen dan gaan kijken of ze beter en goedkoper af zijn bij een overstap. De prijs is daarbij lang niet het belangrijkste. Denk aan deze vier dingen bij het vergelijken van zorgverzekeringen.

Buiten de hoogte van de premie, loont het bijvoorbeeld ook zeker de moeite om zorgverzekeringen te vergelijken op voorwaarden. Het basispakket is voor iedereen hetzelfde, maar de voorwaarden niet. Goedkoop nu, kan dus zomaar duurkoop zijn in 2020.

Collectiviteit

Twee op de drie verzekerden heeft een collectieve zorgpolis. Het voordeeltje dat je kreeg omdat je een polis via bijvoorbeeld je werk had, gaat door de helft. Bovendien valt er juist voor mensen met collectieve polissen vaak wat te besparen.

De collectiviteitskorting wordt vaak een sigaar uit eigen doos genoemd. De korting komt doorgaans niet door een veel voordeligere inkoop van zorgbehandelingen, maar door een iets hogere premie bij de rest van de verzekerden te vragen. Als een polis alleen maar collectieve verzekerden heeft, is de korting in feite dus nul.

En die korting gaat kleiner worden, een reden om op te letten dus.

\"Collectieve polis lang niet altijd het allergoedkoopst\"

Vanaf 2020 mogen zorgverzekeraars nog maar 5% premiekorting geven op collectiviteiten, zoals de zorgpolis via de werkgever. Die was 10% (al zat bij sommige collectiviteiten maar een korting van 7% of 8%). Let dus goed op wat dit voor jouw premie doet. Als bijvoorbeeld Zilveren Kruis een officiële premie bekendmaakt, kun je ervan uitgaan dat de premie van de collectieve zorgpolis nog een paar euro harder stijgt, omdat een deel van de korting vervalt. Misschien een goede reden om je zorgverzekering te overwegen.

Je zorg verzekeren via een collectieve polis hoef je overigens lang niet altijd te doen om flink te besparen. Hoewel collectief verzekerden gemiddeld in het afgelopen jaar zo’n €25 op jaarbasis goedkoper uit waren, kun je nog goedkoper uit zijn als je dat wilt. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat je met een ’individuele polis’ soms wel €80 goedkoper kan zijn dan de gemiddelde collectieve versie. De NZa wijst er ook op dat lang niet alle polissen met korting worden aangeboden.

Wil je echt goedkoop uit zijn? Doorgaans hebben grote zorgverzekeraars nog wel polissen met bijvoorbeeld minder vrije zorgkeuze, enkel online service en minder aanvullende pakketten erin. Die opties zijn vaak goedkoper dan de pakketten die je werkgever voor je regelt. Wel lever je dan wat in op polisvoorwaarden.

Zorgverleners

De meeste Nederlanders hebben een naturapolis. Dat betekent dat alleen behandelingen bij zorgverleners die een contract bij je zorgverzekeraar hebben ook volledig vergoed worden. Welke zorgaanbieders een contract hebben, moet ook op 12 november bekend zijn en is te vinden op de site van de zorgverzekeraar (vaak via een zorgvinder).

Elk jaar kan dat anders zijn. Probeer in te schatten hoe belangrijk je het vindt dat je naar een zorgverlener van je eigen keuze kunt. Kijk dan of die gecontracteerd is en check diverse polissen. Let op bij grote concerns. De ene polis bij Zilveren Kruis of VGZ heeft niet hetzelfde aanbod als de andere. Wil je liever geen beperkingen, kies dan een (meestal wat duurdere) restitutiepolis. Daarbij heb je vrije keuze.

Eigen risico

Iedereen heeft een verplicht eigen risico van €385 (alleen DSW verlaagt dit naar €375). Maar je kunt bij vrijwel alle zorgverzekeraars ook kiezen om wat meer risico te nemen in ruil voor premiekorting. Doorgaans krijg je ongeveer de helft van het vrijwillige eigen risico in korting terug. Kortingen verschillen wel, dus mogelijk kom je door verhogen van eigen risico bij een andere verzekeraar uit. Verhoog je het eigen risico, zorg dan wel dat je mogelijke extra kosten kunt dragen. Een kleine buffer op de spaarrekening is dus wel handig.

Tandarts en bril

Wel of geen aanvullende verzekering? Kijk wat voor zorg je verwacht te gebruiken komend jaar. Waar vier op de vijf Nederlanders een aanvullende polis heeft, declareert amper de helft daar zorgkosten voor. Natuurlijk verzeker je voor de zekerheid en kan het fijn zijn voor je gemoedsrust om dekking voor fysiotherapie te hebben. Maar vaak blijk je die kosten prima zelf te kunnen dragen, zeker bij tandarts en bril. Kijk ook naar polissen die alleen calamiteiten dekken. En overweeg ook een polis bij een andere zorgverzekeraar dan die van je basisverzekering. Die hoeven niet hetzelfde te zijn. Mogelijk sluit die beter aan en kost die minder geld.

Bron: bijdrage van Thijs Rösken van 8 november 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina